- Första sidan
- ...
- Registreringar, försäkringar, skyltar, skrotning
- Vanliga frågor om registreringar, försäkringar och skyltar
Vanliga frågor om registreringar, försäkringar och skyltar
Registreringar, försäkringar och skyltar
-
När du har ställt på ett fordon kan du använda fordonet direkt under förutsättning att fordonets periodiska besiktning och trafikförsäkring är i kraft, att registreringsskyltarna är fastsatta och att fordonsskatten är betald.
-
Avställda fordon har användningsförbud. Om registreringsskyltarna för ett avställt fordon inte har återlämnats och fordonet har en giltig trafikförsäkring får fordonet användas i trafiken fram till slutet av det dygn då avställningen gjordes.
Ett fordon som har blivit avställt får föras till en förhandsbokad besiktning och därifrån till reparation eller förvaring om fordonets registreringsskyltar inte har återlämnats och fordonets trafikförsäkring inte har gått ut.
-
Om du är den i registret antecknade ägaren eller innehavaren till ett fordon kan du ställa av det på ett A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställe som sköter registreringar. Du bör ta med dig anmälningsdelen av registreringsbeviset om det finns ett sådant i fordonet (ej obligatoriskt) och ett identitetsbevis.
Alternativt kan ett ombud som getts fullmakt av ägaren eller innehavaren till fordonet sköta det åt dig.
-
Om du är den i registret antecknade ägaren eller innehavaren till ett fordon kan du ställa på det på ett A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställe som sköter registreringar. Du bör ta med dig anmälningsdelen av registreringsbeviset om det finns ett sådant i fordonet (ej obligatoriskt) och ett identitetsbevis. Alternativt kan ett ombud som getts fullmakt av ägaren eller innehavaren sköta det åt dig.
-
Ett fordon måste registreras inom 7 dagar om det sker ändringar i fordonets ägar- eller innehavaruppgifter. Observera att om det sker ändringar i ett avställt fordons ägar- eller innehavaruppgifter måste en registeranmälan även om dem göras inom 7 dagar.
Om det till exempel sker en ändring i ägaruppgifterna på en måndag måste ägarbytet göras senast påföljande måndag. Om den sista dagen av tidsfristen är en lördag eller en helgdag kan du göra anmälan senast nästa arbetsdag.
-
En delägare i dödsboet kan ställa av fordonet på ett A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställe som sköter registreringar. Dödsbodelägaren bör ta med sig anmälningsdelen (del II) av ett giltigt registreringsbevis. Om dödsboet inte har någon anmälningsdel kan en dödsbodelägare göra en avställning genom att visa upp bouppteckningen eller den avlidnes ämbetsbevis som bevis för sitt delägarskap i dödsboet.
-
En delägare i dödsboet kan ställa på fordonet på ett A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställe som sköter registreringar. Dödsbodelägaren behöver ta med sig anmälningsdelen (del II) av ett giltigt registreringsbevis Om dödsboet inte har någon anmälningsdel kan en dödsbodelägare göra en påställning genom att visa upp bouppteckningen eller den avlidnes ämbetsbevis som bevis för sitt delägarskap i dödsboet.
-
För göra ett ägarbyte behöver du antingen certifikatet som du fått av säljaren eller anmälningsdelen av registreringsbeviset (del II). Du kan också byta ägare utan certifikat eller del II om den föregående ägaren har gjort en överlåtelseanmälan åt dig. Du kan ordna ägarbyten på A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställen som sköter registreringar.
-
Vid en fordonsaffär är det alltid viktigt att upprätta ett separat överlåtelsebrev med köparens uppgifter, överlåtelsedatum och fordonets identifieringsuppgifter, dvs. registreringsnummer eller tillverkningsnummer.
Om köparen av fordonet inte registrerar det inom sju dagar kan säljaren lämna in en överlåtelseanmälan till ett A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställe som sköter registreringar. På så sätt upphör säljarens skyldigheter för skatter och försäkringar på överlåtelsedatumet.
-
Ingen registeranmälan behöver göras för dödsboet. Om dödsboet ska sälja eller köpa ett fordon hittar du mer information om det på Traficoms webbplats:
Fordon som ingår i ett dödsbo (Traficom)
-
Att skaffa en trafikförsäkring är en lagstadgad skyldighet. Alla motordrivna fordon som används i trafiken måste ha minst en trafikförsäkring. En bilförsäkring, dvs. kasko, rekommenderas också, men är inte obligatorisk.
På A-Katsastus- och Ajovarma-serviceställen som sköter registreringar kan du i samband med ett ägarbyte på samma gång försäkra ditt fordon hos det försäkringsbolag som du vill ha. Vi tecknar försäkringar för nästan alla försäkringsbolag.
Om en försäkring tecknas i samband med en registrering och försäkringstagaren (ägaren eller innehavaren) inte är på plats måste den person som tecknar försäkringen ha en fullmakt för att teckna försäkringen. Av fullmakten ska det framgå att den befullmäktigade har rätt att teckna försäkring, fordonets identifieringsuppgifter (registreringsnummer eller tillverkningsnummer), vilket försäkringsbolag fordonet ska försäkras hos och vilken typ av försäkring som ska tecknas för fordonet. Dessutom måste eventuella överföringar av bonus och antalet delbetalningar som försäkringen ska betalas i anges.
-
Man behöver inte återlämna registreringsskyltarna i samband med en avställning. Återlämning av skyltarna har ingen inverkan på registreringsnumrets eller trafikförsäkringens giltighet. Registreringsnumrets giltighet upphör endast när fordonet har avställts till utlandet eller Åland, slutligt avregistrerats eller dess registreringsnummer bytts ut.
-
Ett fordon kan beviljas en extra registreringsskylt t.ex. om registreringsskylten på fordonet är skymd på grund av en anordning som har fästs vid fordonet, såsom cykelställ. Du kan beställa en extra registreringsskylt vid ett besiktningsställe som utför registreringar.
Ytterligare information om beställning av registreringsskylt:
https://www.traficom.fi/sv/vara-tjanster/extra-registreringsskylt-pa-ett-fordon
Hade du nytta av den här informationen?